I warsztat kulinarny Dian

I Warsztaty Kulinarne Dian- „Przysmaki z pól i lasów”.

   Dnia 29 kwietnia 2017r. do Ośrodka Edukacji Ekologicznej w Unisławiu zajechali goście i  polujące panie zarejestrowane w toruńskim okręgu PZŁ , dla których właściwe wykorzystanie naszego dobra narodowego jakim jest dziczyzna nie jest obojętne.

   Przybyłych powitała Przewodnicząca Komisji  Dian  Janina Arczykowska, która poprosiła o otwarcie warsztatów Prezesa ORŁ w Toruniu Macieja Januszewskiego.

   W pięknie udekorowanym pomieszczeniu ośrodka,  zaadoptowanym dla potrzeb warsztatów , pod fachowym okiem restauratora i kucharza pana Artura Moroza  21 Dian doskonaliło swoje umiejętności  w przygotowywaniu potraw z dzika. Pan Artur w interesujący sposób omawiał zalety dziczyzny oraz  zasady postępowania z tego rodzaju surowcem tak aby jak najlepiej wykorzystać jego walory i uzyskać smaczne, pełnowartościowe potrawy. Efektem działań  z  zapałem pracujących  zespołów były pyszne grillowane burgery i  szaszłyki,  podlewana  śliwowicą  pieczona z  młodymi pędami sosny nadziewana szynka,  soczysty schab i  żeberka w zaprawie ze śliwek,  zupa  na dziku z boczniakami i czarną fasolą. Wszystko to uzupełnione  przetworami, nalewkami i ciastami przywiezionymi przez Diany.  Zwieńczeniem warsztatów była wspólna degustacja przygotowanych przysmaków. Diany  otrzymały  dyplomy potwierdzające odbycie warsztatów, a sponsorzy  podziękowania.   Sympatyczną pamiątką będą uszyte specjalnie z okazji warsztatów  fartuszki.

     W trakcie   warsztatów odbyło  się  przedstawione  w interesującej formie szkolenie z zakresu wabienia drapieżników, które poprowadził  kol. Mirosław Golonka. Tematyka szkolenia spotkała się z dużym zainteresowaniem i w efekcie wieloma  pytaniami kierowanymi do kol. Mirosława.

   Zorganizowanie i wysoki poziom warsztatów  był możliwy dzięki wsparciu ORŁ i ZO PZŁ w Toruniu, pomocy   Zarządu i myśliwych z Koła łowieckiego Bażant w Unisławiu  oraz zaangażowaniu koleżanek i kolegów myśliwych, którym  w imieniu Komisji Dian składam serdeczne podziękowanie. Darz Bór!

Janina Arczykowska                

Przewodnicząca Komisji Dian ORŁ PZŁ w Toruniu.